Ecolabs Watermark™-studie för 2024 visar att oro över vattenresurser påverkar konsumenternas köpbeteende

23 september 2024
Natural landscape showing a river and trees

En andra global studie visar att kunder i Kina, Indien, Mellanöstern, Afrika och Latinamerika har slutat köpa produkter som förbrukar stora mängder vatten

Ecolab, en global ledare inom hållbarhet som erbjuder lösningar och tjänster på vattenområdet tillkännagav idag resultaten av sin andra årliga Watermark™-studie där statusen för vattenförvaltning i världen rapporteras.

Årets forskning visar att konsumenterna fortfarande är väldigt oroliga för klimatförändringar och sin omedelbara tillgång till rent och säkert vatten, och att denna oro påverkar deras köpvanor. En majoritet av konsumenterna i olika regioner uppger att de har slutat köpa produkter som förbrukar överdrivna mängder vatten, detta gäller främst i Kina (80 %), Indien, Mellanöstern och Afrika (69 %) samt Latinamerika (65 %).

Konsumenterna säger sig även vara villiga att betala mer för hållbart tillverkade produkter – en överväldigande majoritet i alla regioner är villiga att betala ytterligare 1–4 %. Detta gäller särskilt Kina (93 %), Indien, Mellanöstern och Afrika (86 %) samt Latinamerika (75 %).

”Oavsett hur man ser på dessa data så är hållbarhet väldigt viktigt för konsumenterna”, säger Christophe Beck, chairman och chief executive officer, Ecolab. ”Dagens företag slits mellan konsumenter som kommer sluta köpa deras produkter och investerare som kräver större avkastning. Som tur är kan man tillfredsställa båda genom att prioritera smart vattenhantering, som både leder till positiva ekonomiska resultat och skyddar den här viktiga resursen.”

Årets studie bygger på trender som identifierades 2023 och innehåller intressanta nya insikter:

  • Tillgång till rent och säkert vatten ses fortfarande som ett stort problem och de flesta regioner är mer oroliga för den omedelbara tillgången till rent och säkert vatten än för framtida tillgång. De som är mest oroliga för vattenrelaterade problem bor i Latinamerika (90 %), Kina (88 %) och USA (80 %).
  • Konsumenterna anser fortfarande att företag och myndigheter bär störst ansvar för vattenkonservering, men de flesta tycker fortfarande inte att dessa parter bryr sig tillräckligt mycket om problemet. Detta märks extra tydligt i USA, Europa, Asien- och Stillahavsområdet samt Latinamerika, där mellan 42 % och 51 % av de som svarade på undersökningen anser att dessa aktörer bryr sig om vattenkonservering.
  • Konsumenterna anser även att vissa branscher har större ansvar för att minska vattenförbrukningen. Jordbruk, mat och dryck, samt tillverkning nämndes ofta som branscher som förbrukar mest vatten.
  • Konsumenterna litar inte på att företag och myndigheter ska ta itu med vattenkrisen – mindre än 50 % av konsumenterna i USA och Europa anser att företag och myndigheter bryr sig om vattenkonservering.

Ecolabs Watermark-studie för 2024 rapporterar vilka skillnader som finns mellan konsumenter i olika regioner och baserat på andra demografiska egenskaper. Befolkningstäthet visade sig vara nära kopplat till konsumenternas orosnivå vad gäller klimat- och vattenproblem. Konsumenter som bor i urbana områden verkar faktiskt vara mer oroliga för klimatförändringar än de som bor på landsbygden. Detta är särskilt tydligt bland konsumenter i stadsmiljöer i Asien- och Stillahavsområdet (85 %) samt USA (74 %).

”Människor på landsbygden har länge förstått de potentiella klimateffekterna medan konsumenter i urbana områden först nu har blivit medvetna om dessa utmaningar”, sa Emilio Tenuta, senior vice president och chief sustainability officer, Ecolab. ”Oavsett om det handlar om långa värmeböljor, stora påfrestningar på infrastruktur eller ojämlik tillgång till ren luft och rent vatten så börjar dessa problem nu att bli allt viktigare för människor som bor och arbetar i storstäder runt om i världen.”

Utöver resultaten från olika delar av världen som presenteras i studien visar data specifikt för USA i år följande:

  • 73 % av konsumenterna i USA säger att klimatförändringar är en viktig fråga för dem personligen, men mindre än 50 % tror att företagsledare och myndigheter bryr sig.
  • Oron för vatten kvarstår bland vuxna amerikaner, som uppger att de inför framtiden är oroliga både för tillgång till (71 %) och tillgängligheten för (80 %) rent och säkert vatten.
  • Konsumenter i USA är villiga att förändra sitt beteende för att spara vatten – en tredjedel (33 %) avstår från att köpa produkter som förbrukar överdrivet mycket vatten och över två tredjedelar (71 %) är optimistiska och tror att vattenbrist kan hanteras på ett effektivt sätt.

Den andra delen av Ecolabs Watermark-studie genomfördes i samarbete med Morning Consult i början av 2024 bland ett urval av vuxna från allmänheten. Studien kommer fortsättningsvis att genomföras årligen. Alla globala och landsspecifika resultat finns i den interaktiva instrumentpanelen på watermark.ecolab.com.

Om Ecolab:

Ecolab (NYSE:ECL), en betrodd partner för miljontals kunder, är en global ledare inom hållbarhet som erbjuder lösningar och tjänster inom vatten, hygien och förebyggande av infektioner för att skydda människor och viktiga resurser. Genom att bygga vidare på hundra år av innovation uppnår Ecolab en årsförsäljning på 15 miljarder dollar. Företaget har 46 000 medarbetare och är verksamt i mer än 170 länder runt om i världen. Företaget erbjuder omfattande, vetenskapsbaserade lösningar, datadrivna insikter och service i världsklass för att främja livsmedelssäkerheten, bibehålla rena och säkra miljöer samt optimera vatten- och energiförbrukningen. Ecolabs innovativa lösningar förbättrar den operativa effektiviteten och hållbarheten för kunder inom livsmedels-, sjukvårds-, life science-, hotell- och industribranschen. www.ecolab.com

Följ oss på LinkedIn @Ecolab, Instagram @Ecolab_Inc, Facebook @Ecolab och X @Ecolab.

(ECL-C)

Torry Whitney
+1-651-250-4724
MediaRelations@Ecolab.com

Källa: Ecolab Inc.

Liknande nyheter