1. Hem
  2. Fem sätt som våra matvanor har ändrats på och vad detta innebär för livsmedelssäkerheten

Fem sätt som våra matvanor har ändrats på och vad detta innebär för livsmedelssäkerheten

Woman in grocery store image for Ruth Petran blog

Dessa krav har orsakat stora förändringar för livsmedelsbranschen och nu handlar det om att lista ut hur vi kan fortsätta garantera livsmedelssäkerheten. Här är fem viktiga mattrender som kan ha stor effekt på hur vi håller maten säker.

1. Skräddarsydda matvanor
Förbi är tiden då dina vänner och grannar åt samma mat som du. Istället finns ett större urval, vilket ger dig möjlighet att äta en skräddarsydd kost som passar just dina önskemål och behov. Dessa alternativ sträcker sig från ketogen kost och växtbaserade proteiner till mat och dryck berikad med CBD, en cannabisförening som just nu är i strålkastarljuset, speciellt i delar av USA.

Den ökade anpassningsmöjligheten innebär att det är otroligt viktigt att vara proaktiv vad gäller att förstå och ta itu med potentiella risker i relation till mat och ingredienser som livsmedelsbranschen kanske inte är lika bekant med. Det innebär även att navigera bland ny lagstiftning gällande livsmedelssäkerhet, till exempel bör vi räkna med ytterligare regelverk vad gäller matleveranssystem i framtiden.

2. Tydliga etiketter
Förutom att vi har mer mat än någonsin att välja på kräver konsumenterna även större enkelhet och transparens vad gäller ingredienser. Krav på ”rena livsmedel” kan se ut på många sätt, bland annat att inga konserveringsmedel används och att man enkelt ska kunna känna igen ingredienserna.

Genom att ta bort konserveringsmedel, som natrium, från maten kortas hållbarheten, vilket även innebär att vi behöver allt mer innovativa metoder för att hålla livsmedelskvaliteten och -säkerheten på en hög nivå. För att säkerställa sina varumärkens anseende innebär det även att företag måste erbjuda större transparens och snabbt besvara konsumenternas krav på information om maten de äter.

3. Globala livsmedel
Eftersom vår värld har blivit allt mer sammankopplad har vi nu tillgång till mer global mat än någonsin. Vi hämtar även mer mat, speciellt fisk och skaldjur, från länder som Kina, Thailand, Kanada, Indonesien, Vietnam och Ecuador .

Det betyder att vi ofta äter mat som har rest långt för att hamna på vår tallrik, vilket innebär större risk vad gäller livsmedelskvalitet. Risken ökar även på grund av inkonsekvent lagstiftning och varierande tillämpning av regler som rör livsmedelssäkerheten i olika delar av världen.

4. Ökande e-handel
Enligt International Food Information Councils undersökning om livsmedel och hälsa från 2017 säger 55 procent av Generation Y att den främsta drivkraften när de köper mat är att det ska vara bekvämt. Det är inte överraskande att det är dessa människor som driver på tillväxten inom utkörning av mat. Restauranger som inte erbjuder utkörning löper faktiskt stor risk att förlora kunder.

I takt med att utkörning av mat blir mer populärt måste restauranger (och budfirmor) utvärdera riskerna som leveransprocessen innebär. De främsta orosmolnen gäller temperaturkontroll och minimering av potentiell korskontaminering.

5. Ökande efterfrågan på säkra livsmedel
Dessutom ställs livsmedelsbranschens aktörer inför ökande krav från en allt större befolkning som behöver fler kalorier och myndigheter som stramar åt reglerna för livsmedelssäkerhet.

Vägen framåt är att ha konsekventa strategier för riskhantering inom livsmedelssäkerhet, vilket omfattar en stark livsmedelssäkerhetskultur i organisationen. Världen kommer garanterat att bli allt mer komplex – att ta itu med livsmedelssäkerhet proaktivt kan vara skillnaden mellan att misslyckas och lyckas vad gäller folkhälsan.

Dela

Om författaren

Ruth Petran

Ruth Petran

Vice VD för forskning, utveckling och ingenjörsskap, livsmedelssäkerhet och folkhälsa

Genom att identifiera framväxande trender inom livsmedelssäkerhet och nya kontrollrutiner tillhandahåller Dr Ruth Petran tekniska expertkunskaper och råd om frågor som rör livsmedelssäkerhet och folkhälsa till interna och externa kunder.

Ytterligare perspektiv