1. Hem
 2. De nio mest förbisedda problemen med livsmedelssäkerhet för restauranger idag

De nio mest förbisedda problemen med livsmedelssäkerhet för restauranger idag

Image of family enjoying a meal

Trots restauranger och storköks ansträngningar för att minska riskerna och skapa framgångsrika verksamheter kan kontamination eller osäkra situationer uppstå. Till exempel smittas 1 av 6 amerikaner av en livsmedelsburen sjukdom varje år.

Ecolabs senaste webinarium om livsmedelssäkerhet finns nu tillgängligt. Det presenteras av dr Ruth Petran, fil. dr, certifierad livsmedelsspecialist, VD för forskning, utveckling och innovation inom livsmedelssäkerhet och folkhälsa på Ecolab och Cindy Rice, RS, yrkescertifierad inom livsmedelssäkerhet, masterexamen inom folkhälsovetenskap, VD, Eastern Food Safety.

I webinariet granskar våra experter några av de mest förbisedda problemen inom livsmedelssäkerhet som restauranger och storkök står inför idag. En holistisk inställning till livsmedelssäkerhet bidrar till en smidigt fungerande verksamhet, en positiv upplevelse för gästerna och kostnadskontroll, samtidigt som alla potentiella kontamineringsrisker beaktas.

De 9 mest förbisedda områdena inom livsmedelssäkerhet:

 1. Varma/kalla förvaringsutrymmen
  När omgivande temperatur vid kallförvaring överskrider 5 °C (rätt temperatur vid kallförvaring) ökar risken för att patogener och förruttnelseorganismer börjar växa på maten. Det kan leda till att maten blir skadlig att konsumera.
 2. För djupa kyllådor
  Kyllådor som är för djupa klarar inte att kyla ner livsmedel ordentligt och kan utgöra grund för snabb tillväxt av patogener (t.ex. C. perfringens och B. cereus), som kan orsaka sjukdom om de konsumeras.
 3. Okalibrerade termometrar
  Okalibrerade termometrar omöjliggör korrekt avläsning och tid-/temperaturrelaterad felhantering av maten kan orsaka sjukdom på grund av att patogena bakterier får möjlighet att växa. Det kan inträffa om potentiellt riskfylld mat förvaras i mellan 5 °C och 57 °C i mer än 4 timmar.
 4. Felaktig hantering av grönsaker
  Trots att de flesta grönsaker är mycket säkra tack vare korrekta odlingsmetoder och varsam hantering genom beredningsmaskiner (bland annat kommersiell rengöring med godkända antimikrobiella kemikalier) kan felaktig hantering göra att de blir farliga att konsumera. Experter rekommenderar inte att grönsaker som har sköljts kommersiellt sköljs igen. Har de inte redan sköljts behöver de sköljas och hanteras med aktsamhet för att förhindra kontaminering.
 5. Undermålig sanitet i ismaskin
  Undermålig rengöring av ismaskiner kan leda till osanitära förhållanden som i sin tur kan leda till sjukdom. Inspektörer träffar ofta på smutsiga ismaskiner och detta är ett vanligt sätt för livsmedel att komma i kontakt med smutsiga ytor. Massmedia bevakar ofta renligheten i just ismaskiner, vilket kan leda till mycket negativa reaktioner från konsumenterna.
 6. Förvaring och hantering av drinktillbehör
  Drinktillbehör kan utgöra risker om de inte hanteras på rätt sätt. Det är viktigt att känna till egenskaperna hos olika bartillbehör och om de är potentiellt hälsovådliga (definieras som mat med ett vattenaktivitetsvärde på 0.85 eller lägre, mat med ett pH-värde på 4,6 eller lägre vid mätning i 24 °C). Den här typen av livsmedel får inte förvaras på en icke-temperaturkontrollerad plats i mer än 4 timmar. Förvara den istället antingen vid minst 57 °C eller vid max 4 °C.
 7. Smutsiga självbetjäningsytor (t.ex. salladsbarer, stationer med tillbehör m.m.)
  Kontaminerade ytor bidrar till en betydande andel av alla livsmedelsburna sjukdomar.
 8. Bristande isolering av allergener
  Felaktig hantering av mat med allergener kan leda till hälsoproblem
 9. Dryckesmaskiner som inte hålls rena
  Smutsiga maskiner kan leda till kontaminerade drycker. Det finns risker med att inte rengöra läsk-, te- och barmaskiner ordentligt. Om dessa inte hålls rena påverkar det inte bara dryckernas smak, utan riskerar även att gäster utsätts för E. coli, jäst eller mögel, vilket kan leda till negativ publicitet.

Klicka nedan för att se hela webinariet och lära dig mer om orsakerna till att livsmedelssäkerheten förbises på vissa områden och vilka lösningar som finns.

Ytterligare information och resurser som kan bidra till att minimera riskerna inom livsmedelssäkerhet hittar du på vår sida om livsmedelssäkerhet.

Dela

Relaterade artiklar

Ytterligare material

Ecolab Food Safety and Public Health Webinars
on demand-webinarier om livsmedelssäkerhet

Har du missat någon av våra tidigare webinarier om livsmedelssäkerhet? Håll dig uppdaterad här och lyssna på våra experter när de presenterar ämnen som rör olika områden inom livsmedelssäkerhet.

Food Safety Tips Image
MATERIAL OM LIVSMEDELSSÄKERHET

Ladda ner vårt senaste material om livsmedelssäkerhet och få hjälp att sätta ihop ett hållbart program för livsmedelssäkerhet, stärka kulturen kring livsmedelssäkerhet i verksamheten och hålla både personal och kunder säkra.