5 viktiga lärdomar från 2020 som hjälper oss att skapa en bättre framtid

Ecolab har föresatt sig att bidra till att göra världen till en bättre plats. Vår CEO, Christophe Beck, reflekterar över fem viktiga lärdomar från det gångna året som kan påverka hur vi hanterar de närmaste 12 månaderna och tiden därefter.

Christoph Beck in Ecolab Lobby

I oktober producerade vi en video för att uppmärksamma hur Ecolab-teamet lade in en extra växel under pandemin.   När jag tittade på den här videon igen kände jag mig ännu stoltare över allt vårt team gjorde för att hjälpa våra kunder runt om i världen att leverera trygg sjukvård och säkerställa tillgängligheten på viktiga produkter och tjänster. Det krävdes mycket hårt arbete och initiativförmåga – och ett orubbligt engagemang kring att se till att vi skyddade oss själva, samtidigt som vi gjorde vad vi kunde för att bekämpa pandemin.

Vaccin är nu på gång och som tur är verkar det som om vi börjar närma oss slutet på den här globala folkhälsokrisen.   Men även om jag inser att vi alla ser fram emot att kunna återgå till någon slags normalitet så hoppas jag att vi kommer ihåg det vi har lärt oss av den här upplevelsen. Som jag ser det finns det fem viktiga lärdomar:

1. De människor som arbetar bakom kulisserna är hjältar.
Det har de alltid varit, men nu förstår vi hur beroende vi är av det nödvändiga arbete som de utför. Restaurangarbetare, personal på äldreboenden, hotellstädare, butikspersonal – det var de som såg till att allting var rent och det var de som höll oss trygga. Och de fanns där under hela pandemin, trots att de ofta utsatte sig själva för risker för att kunna betjäna allmänheten. Men jag får inte glömma bort våra egna hjältar – medarbetarna på våra anläggningar och de som fortsatte att säkert leverera tjänster till våra kunder. Vi är stolta över att kunna stötta dem och beundrar dem för deras engagemang.

2. Ett virus kan slå till var som helst, men dess effekt blir störst när det drabbar marginaliserade samhällsgrupper.
Trots att vissa har kallat COVID-19 för den stora utjämnaren eftersom vem som helst kan smittas är verkligheten den att pandemin har förstärkt och belyst orättvisor som har funnits under en längre tid. I USA är det till exempel fortfarande svarta amerikaner som har de högsta dödstalen i COVID-19 – andelen är mer än dubbelt så hög som bland vita amerikaner enligt APM Research Lab. Orsaken är stora skillnader i sjukvård, inkomst, arbetslöshet och garanterad tillgång till mat och boende. Förutom att den har lett till bättre folkhälsorutiner har pandemin tydligt visat att vi måste göra mer för att aktivt bekämpa rasmässiga och sociala orättvisor i vårt samhälle. Som företag är vi djupt engagerade i att vidta åtgärder både internt och externt och detta kommer att vara ett kontinuerligt fokus för oss.

3. Varningstecken får inte ignoreras.
I åratal varnade forskarna för en ny global pandemi, men vi tog dem inte tillräckligt på allvar. Vi bekämpade MERS, H1N1 och SARS, och sedan lade vi dem bakom oss.   Det är bara att inse – samhället var dåligt förberett när SARS-CoV-2 slog till och lyckades inte hantera situationen, särskilt under de första månaderna. Vi vet att det kommer att komma fler pandemier i framtiden. Vi vet dessutom att vi står inför andra enorma hot, som global vattenbrist och klimatförändringar. Någonting som vi kan lära oss av pandemin är hur viktigt det är att vi omedelbart vidtar gemensamma åtgärder kring dessa kända risker för att förhindra att mänskligheten och vår jord drabbas av ännu större katastrofer.

4. Det är sant att nöden är uppfinningarnas moder.
Före pandemin höll Ecolab redan på att ställa om till digital teknik, men så snart pandemin drabbade oss började vi aktivt införa fler virtuella lösningar som vi lyckades implementera betydligt snabbare. Våra digitala verktyg används nu för att inspektera, felsöka och installera system på distans samt för att snabbt mobilisera expertteam från olika platser. Hjälp från Ecolabs experter, som tidigare behövde planeras upp till sex veckor i förtid, kan nu erbjudas på distans inom fem dagar. Tack vare våra nya kunskaper om användningen av digital teknik kan vi nu betjäna våra kunder bättre, skydda våra medarbetares hälsa och mer effektivt förmedla kunskaper till våra team ute på fältet. Vi har lärt oss att vi faktiskt kan anamma ny teknik snabbt – och det är någonting vi behöver fortsätta med.

5.  Människor är otroligt anpassningsbara.
Vi lärde oss hur vi kan arbeta hemifrån, hur vi kan göra läkarbesök på nätet, hur vi kan samarbeta i online-möten, hur vi kan fira virtuellt, till och med att träffa farmor på videokonferens. Låt oss bevara allt vi har lärt oss om att anpassa oss i besvärliga situationer och hitta nya sätt att lösa de stora problem som världen fortfarande står inför. Jag har bevittnat en otrolig förmåga till anpassning hos vårt Ecoab-team, bland våra kunder och i samhället i stort – och jag känner mig optimistisk om att det vi har lärt oss av vår smärtsamma upplevelse av COVID-19 kan hjälpa oss alla att göra världen till en bättre plats.   

Om författaren

Christophe Beck

Christophe Beck

President och CEO

Relaterade artiklar