Vi gör Ecolabs produkter mer hållbara genom innovation och samarbete

21 augusti 2024
Two Ecolab associates installing an Ultrasil membrane at a facility

Som global ledare inom hållbarhet utformar Ecolab produkter som uppfyller kundernas behov, gynnar tillväxt och har en så positiv inverkan på människor och miljön som möjligt. Ecolab har inte bara det ambitiösa målet att stötta företagstillväxt utan strävar även efter att minska koldioxidavtrycket från sina produkter. För att Ecolab ska kunna fortsätta förbättra hållbarheten hos sina produkter är det avgörande att vi samarbetar med leverantörer och investerar i forskning, utveckling och teknik.

Vi bidrar till att skydda den globala livsmedelskedjan med hjälp av förbättrade processer för rengöring på plats

I livsmedels- och dryckesbranschen använder Ecolab enzymer i CIP-lösningar för säkerställa att livsmedelssäkerheten och -kvaliteten förblir högsta prioritet, samtidigt som miljöpåverkan förbättras. Detta åstadkoms delvis genom att produkter i möjligaste mån tillverkas av biologiska råmaterial. Till exempel kan Ecolabs anpassade CIP-rengöringssystem ersätta traditionella rengöringsmedel som natriumhydroxid och klor med enzymer. Dessa enzymer, eller biologiska katalysatorer, bidrar till att bryta ner organiska rester och smuts samtidigt som användningen av traditionella kemikalier minimeras.

Enzymerna anskaffas från förnybara källor och är biologiskt nedbrytbara, vilket bidrar till lägre mängd avfall och biprodukter jämfört med traditionella processer.1   Enzymerna kan utformas för att på ett effektivt sätt angripa specifika typer av smuts och fungerar snabbt, vilket innebär att man inte behöver använda lika mycket kemikaliska råmaterial i vissa tillämpningar. För dessa tillämpningar minskas koldioxidavtrycket från tillverkning, förpackning, distribution och avyttring av produkten jämfört med traditionella alternativ.

Ett exempel är ULTRASIL™ CONNECTED, en digital membranrengöringslösning för mejeribranschen. Ecolab ULTRASIL CONNECTED ger bättre rengöringsresultat tack vare innovativa enzymatiska kemikalier och bättre insyn i tillverkningen via en integrerad digital modul. De nya, högpresterande kemikalierna är utformade för att göra det möjligt att minska, eller helt eliminera, användningen av klor i membranrengöringsprogrammet. Genom att minimera användningen av klor minskar man risken för oxidativa skador på utrustning och membran. Dessutom minskas risken för kontaminering av spillvatten. Genom att minska användningen av klor i rengöringsprocessen kan man även mildra oxidationsmedlets frätande bieffekter, som kan skada membran.

Samarbete med leverantörer kring alternativa produkter med litet koldioxidavtryck

Som del av Ecolabs hållbara anskaffningsprogram fortsätter vi att utforska produkter med lägre koldioxidavtryck som alternativ till råmaterial med hög påverkan, för att främja våra mål att minska koldioxidutsläppen i region 3. 

”Ecolabs anskaffningsteam förbättrar löpande vår produktportfölj och letar efter nya och innovativa sätt att göra produkterna mer hållbara för att de ska ha en mer positiv påverkan”, sa Frederick Dutrenit, Senior Vice President, Supply Chain and Chief Procurement Officer, Ecolab. ”Våra leverantörer är avgörande för den här strategin och vårt hållbara anskaffningsprogram utvecklas hela tiden för att ligga i linje med den senaste vetenskapen, intressenternas förväntningar och organisationens värderingar.”

Ett exempel från den senaste tiden är Ecolabs arbete med att hitta enzymer som kan användas i biologiska formler, där man samarbetar med Novonesis, ett globalt företag som erbjuder biologiska lösningar.

Med sin stora produktportfölj och expertis är Novonesis en uppskattad samarbetspartner som hjälper Ecolab att erbjuda innovativa biologiska lösningar på de marknader där vi är verksamma. Novonesis är även en pionjär inom cirkulärt tänkande och ligger bakom ett av världens första exempel på cirkulär produktion som del av Kalundborg Symbiosis. Kalundborg Symbiosis, med bas i Kalundborg, Danmark, är ett offentligt/privat samarbete mellan 17 företag med syftet att dela och återanvända resurser för att uppnå besparingar och minimera mängden avfall. Under 2023 var Novonesis totala återvinnings- och kompostandel över 99 % och mindre än 1 % skickades till soptippar eller brändes utan energiåtervinning.

Ecolab förstår att kloka investeringar i både innovation och samarbeten med leverantörer är avgörande för att vi ska kunna uppnå våra mål inom klimat och produkthållbarhet. Genom initiativ som vårt samarbete med Novonesis kan vi ta nästa steg på vår resa mot att skapa en positiv framtid tillsammans med våra partners.

Mer information om produkthållbarheten hos Ecolab finns på https://www.ecolab.com/corporate-responsibility/environment/product-sustainability 

Liknande nyheter