Vi har hjälpt SABIC att spara mer än 1 miljoner USD

INSIKT

Vattenpåfrestning blir en allt vanligare del av livet runt om i världen, och industriella tillverkningsanläggningar måste hitta sätt att åstadkomma mer med mindre vatten.


SABIC är en av världens största petrokemiska tillverkare. Många av SABIC:s stora petrokemiska anläggningar i Mellanöstern använder havsvatten i sina kyltorn. Havsvatten ökar genom sin natur risken för påväxt och kalkavlagringar. SABIC behövde innovativa lösningar för att skydda sina tillgångar från kalkavlagringar och påväxt, samtidigt som de ville minska vatten- och energipåverkan från sina havsvattenbaserade kyltorn.

INNOVATION

På SABIC:s största petrokemiska anläggning stod kyltornen med havsvatten för 28 % av verksamhetens totala elförbrukning. Genom att öka antalet cirkulationscykler och på så sätt återanvända mer av vattnet från kyltornen lyckades man minska både vatten- och energiförbrukningen.


För att förbättra renligheten i systemet introducerade Ecolab Purate™-tekniken, en lättanvänd och mer kostnadseffektiv metod för att generera klordioxid som minskar de kemiska riskerna i dessa stora havsvattensystem. Purate™-tekniken ledde till minskad påväxt på ytorna i värmeväxlarsystemen (som används för att föra över värme mellan två eller flera vätskor). Detta minskade även den manuella rengöringen och ökade produktionstakten sommartid, då högre temperaturer gör nedkylningen till en utmaning.


Utöver Purate™ implementerade Ecolab även 3D TRASAR™-tekniken i kombination med ett kalkavlagringsverktyg för havsvatten för att säkert modellera antalet cirkulationscykler och på så sätt spara vatten och energi. Detta minskade även den manuella rengöringen och ökade produktionstakten sommartid, då högre temperaturer gör nedkylningen till en utmaning. Utöver Purate™ implementerade Ecolab även 3D TRASAR™-tekniken i kombination med ett kalkavlagringsverktyg för havsvatten för att säkert modellera antalet cirkulationscykler och på så sätt spara vatten och energi. 

EFFEKT

Tillsammans med 3D TRASAR™-tekniken gjorde Purate™ att anläggningen kunde öka antalet cirkulationscykler och minska mängden havsvatten som användes. Ett renare system gjorde det även möjligt för anläggningen att periodvis stänga av pumpar och fläktar, vilket minskade energiförbrukningen markant. Ecolabs lösningar ledde till en total besparing på 3 miljoner USD i driftkostnader för kyltornen, minskad energi- och kemikalieförbrukning samt förbättrad övergripande energiförbrukning, samtidigt som produktionstakten kunde bibehållas sommartid. 

Visa alla historier
SABIC case study eROI savings

Lösningar i fokus

•  Purate™-tekniken


•  3D TRASAR™-teknik


•  Granskning av värmeväxlarprestanda