Förbättring av hållbarhetsresultat
på Lindströms anläggning i Luumäki

Lindström Logo

Situationen

Lindström, ett av Europas främsta textiltjänsteföretag, tvättar ungefär 1 miljoner kilo textilier varje år i Luumäki i Finland.

Ungefär 10–15 procent av textilierna som tvättas på anläggningen är plagg med reflexer, en viktig funktion på olika typer av arbetskläder och personlig skyddsutrustning.

Det är tufft att rengöra dessa textilier. Industrifläckar, som mekanisk olja, sot eller smuts blandat med olja, kräver en mycket alkalisk tvättprocess. Samtidigt är reflexerna på dessa plagg känsliga för alkaliska vattenförhållanden och har en tendens att förlora sina reflexegenskaper efter bara fem till tio tvättar. Kläderna är dock fortfarande i perfekt skick och kan användas i ytterligare 20–25 omgångar.

I ett försök att lösa denna utmaning beslutade sig Lindström för att samarbeta med Ecolab för att förbättra tvättprocessen för plagg med reflexer, med målet att minska avfallen och samtidigt förbättra livscykeln för textilierna.

Tillsammans lyckades vi öka livslängden för reflexerna med ytterligare tio omgångar, vilket ledde till en årlig besparing på 40 000 euro.

Tillsammans lyckades vi öka livslängden för reflexerna med ytterligare 10 omgångar och spara minst 40 K euro varje år.

Industrial washing machines

Lösningen

Tillsammans valde vi ut anläggningen i Luumäki för att implementera vårt system för tvätt, Performance Industrial, särskilt utformat för att uppfylla specifika tvättbehov för arbetskläder inom industrin och förlänga reflexinslagens livslängd. Genom att kombinera en noga utvald tensidblandning, patenterad fläckborttagningsteknik och en ny, skonsam förstärkare för alkaliska produkter tar systemet bort utmanande industrifläckar vid 60 °C utan att förstöra reflexegenskaperna hos kläderna.

Med hjälp av Performance Industrial stöttar anläggningen i Luumäki Lindströms engagemang i ansvarsfull produktion och förbrukning. Tack vare programmet har Lindström även gett sina kunder mervärde, samtidigt som de tillhandahåller arbetskläder som syns bättre, är mer slittåliga och ger mindre avfall jämfört med traditionella tvättprogram.

Washing machine with icons for energy, assets and waste

RESULTATET

Lägre energiförbrukning

Tvättprocessen med lägre temperatur och minskningen av omtvätt sparar 124 000 kWh/år (vilket motsvarar 6 personers årliga energiförbrukning). Detta minskar anläggningens totala energiförbrukning med tre procent.

Längre livslängd för reflexer

Textilier med reflexer kan tvättas minst tio gånger till med ett speciellt tvättprogram som utvecklats tillsammans med 3M, vilket sparar Lindström runt 40 000 euro per år.

Mindre avfall

Genom att livslängden för reflexer ökades blev textilierna 59 procent starkare och de kemiska skadorna minskade till nästan noll.

Visa alla historierLadda ner hela fallstudien

Relaterade framgångshistorier från kunder

Besökare som läste den här historien läste även

Detta är en karusell. Använd knapparna Nästa och Föregående för att navigera, eller gå till en bild med hjälp av prickarna.