Validex™: ett omfattande datapaket för utvärdering av effektiviteten hos desinfektionsmedel

Författare: David Collins, Principal Global Technical Consultant, Ecolab Life Sciences

Validex™ Methodology

UPPDATERING: Bedömning av våtservetter med desinfektionsmedel

Desinfektionsmedel som används i en miljö där god tillverkningssed (GMP) tillämpas måste valideras för att visa att de kan minska en normal och förväntad biologisk börda till en acceptabel nivå.

I Aseptic Processing Guidance for Industry Sterile Drug Products Produced by Aseptic Processing – Current Good Manufacturing Practice från september 2004 från USA:s livsmedelsverk (FDA, Food and Drug Administration) fastställs följande: ”Desinfektionsmedel som används rutinmässigt ska vara effektiva mot den normala mikrobiella vegetativa floran som finns på tillverkningsanläggningen”1.

Dessutom fastställs följande i EudraLex, vol 4. ”The rules governing medicinal products in the European Union”, bilaga 1, aug 2022: ”4.34 Desinfektionsprocessen bör valideras. Valideringsstudier bör visa att desinfektionsmedlen är lämpliga och effektiva på det sätt de används och på de aktuella ytmaterialen, eller på representativa material om detta kan berättigas, samt bekräfta att användningstiden är korrekt för de beredda lösningarna.”2

2018 lanserade Ecolab Life Sciences sitt Validex™-program för verkan hos desinfektionsmedel. Validex™-datapaketet erbjuder en tydlig och upprepningsbar testmetod för utvärdering av desinfektionsmedel som ska användas i farmaceutiska renrum. Programmet är utformat för att säkerställa en lämplig metod och lämpliga acceptanskriterier för branschen som kan användas globalt. Metoden användes sedan för att utveckla en omfattande uppsättning data med hjälp av relevanta mikroflora och ytor i renrum.

Validex™-metoden minskar komplexiteten och hjälper läkemedelsproducenter att öka effektiviteten genom att erbjuda specifik vägledning om valideringsprocesser för desinfektionsmedel i renrum.

Validex™-metodiken bygger på principerna i standarden ”Europeisk norm” (EN), metoden EN 13697. Detta är ett kvantitativt icke-poröst yttest3 som utvecklats av Europeiska standardiseringskommittén (CEN – Comité Européen de Normalization). CEN:s tekniska kommitté 216 tar fram harmoniserade standarder och testmetoder för bedömning av effektiviteten hos desinfektionsmedel och antiseptiska medel.

Dessa ”Europeiska norm”-metoder (EN) används och accepteras i stor utsträckning i Europa och PIC/S-medlemsländer för validering av desinfektionsmedel för renrum, men de är inte specifikt utformade för läkemedelsbranschen.

Ett exempel på detta är att EN13697, testmetoden som normalt används för att validera desinfektionsmedel för renrum och som utan tvekan är en av de mest relevanta metoderna, faktiskt är avsedd att demonstrera ”aktiviteten hos kemiska desinfektionsmedel som används i livsmedels-, industri-, hem- och institutionsmiljöer”. Dessa sorters miljöer har vanligtvis väldigt annorlunda nivåer av nedsmutsning, biologisk belastning och mikroflora jämfört med de som vanligtvis förekommer i en renrumsmiljö.

Eftersom det inte fanns någon specifik testmetod som var utformad för läkemedelsbranschen utvecklades Validex™-metoden med hänsyn till detta behov, med parametrar som är lämpliga för validering av desinfektionsmedel för renrum och kriterierna i Förenta staternas farmakopé, kapitel 1072 ”Disinfectants and Antiseptics” (USP<1072>)4. Utvecklingen av Validex™ har även tagit hänsyn till variationer i olika regionala standarder, som EN-metoderna och AOAC/ASTM som omfattar variation i organismstammar, biocid- och inokulatvolymer samt testytans storlek. Mer information om Validex™-programmet finns i artikeln ”Call for a global desinfectant standard” i Cleanroom Technology5.

Trots att det finns lagstadgade krav på att slutanvändare ska validera desinfektionsmedel som används i renrum finns det ingen vägledning om vilken specifik metod som bör användas. Många slutanvändare väljer att använda modifierade versioner av EN-standardmetoderna eftersom de är välutformade och robusta. De väljer även att använda acceptanskriterier som återspeglar kraven från läkemedelsbranschen, till exempel de som anges i USP <1072>.

Användningen av modifierade standarder för metoder för att fastställa effektiviteten hos desinfektionsmedel är ett erkänt tillvägagångssätt som är allmänt accepterat av tillsynsmyndigheter. Samma tillvägagångssätt användes vid utvecklingen av Ecolabs Validex™-program.

Efter introduktionen av Validex™, och efter 6 år av framgångsrik implementering i en rad olika Life Sciences-sektorer, har Ecolab vidareutvecklat datapaketet för att omfatta bedömning av våtservetter med desinfektionsmedel.

Det är viktigt att mekaniska åtgärder (torkning) införlivas i testmetoden eftersom desinfektionsmedel som används i renrum vanligtvis appliceras genom någon form av moppning eller torkning. 2015 introducerades en ny metod, EN 16615: Kvantitativt test av icke-porösa ytor med hjälp av mekanisk åtgärd6, för våtservetter som används inom det medicinska området, för att demonstrera effektviteten hos desinfektionsmedel och effekten av mekaniska åtgärder på denna effektivitet.

I augusti 2022 gavs uppdateringen av EudraLex vol.4, bilaga 1 ut. Detta instruerade slutanvändare att validera desinfektionsmedel ”på det specifika sätt på vilket de används”. Till följd av detta har denna metod blivit ett populärt val för validering av desinfektionsmedel för renrum.

2020 inkluderades EN 16615 i Europeiska kemikaliemyndighetens (Echa) tekniska överenskommelse för biocider v2.27 som den rekommenderade metoden för effektivitetstestning av desinfektionsmedel som appliceras genom moppning och torkning i praktiken. Trots detta godkännande förblev EN 16615-standarden främst utformad för att bedöma applicering genom moppning och använder en tung, standardiserad appliceringsvikt (2,4 kg) för att efterlikna det tryck som appliceras när denna teknik används. Eftersom viktapplicering (tryck) inte är en vanlig faktor som utvärderas vid effektutvärdering av biocidservetter undersöktes även denna faktor i vidareutvecklingen av Validex™ för att bedöma en torkrörelse. Arbetet för att utveckla metoden visade att ett tyngre appliceringstryck ökade den observerade nivån av avdödande av mikrober. Därför har en lättare vikt som är mer lämplig för att återspegla handtorkning, som kan användas för både moppning och torkning, tagits fram för Validex™-metoden.

Som vi redan nämnt, och i linje med andra EN-standarder, är EN 16615 inte specifikt utformad för läkemedelsbranschen. Till följd av detta innehåller dess standardmetod en hög initial biologisk börda (startinokulat) och dikterar torkning med en rörelse i två riktningar. Även om EN 16615 kan anses vara mer representativ för ”verklig” användning av desinfektionsmedel är bästa appliceringspraxis som vanligtvis används i renrumsmiljöer inte införlivade i dess metodik.

Ecolabs nya valideringsmetod för desinfektionsmedel för torkning är särskilt utformad för renrumsmiljöer. Validex™-torkningsmetoden bygger på bästa praxis för renrum (överlappande torkning i en riktning). Andra faktorer som bedömdes under utvecklingen av metoden, som utformats för att bättre representera renrumstekniker, omfattar optimal vikning, lager, tryck och mättnad av våtservetter. Ecolabs metod har även utvecklats för att bedöma avlägsnande och förflyttning av organismer samt avdödning (log-reduktion).

I kombination med bedömningen av mikrobiell effektivitet är det viktigt att ta hänsyn till testmetodernas validitet. En av de vanligaste fallgroparna som kan leda till ineffektiv effektivitetsutvärdering är att man inte kan visa hur vissa steg i en testmetod kan påverka mikrobernas överlevnadsförmåga och detektion. Utan stödjande metodvalidering är det inte alltid möjligt att säkerställa att den mikrobiella log-reduktionen som detekteras enbart beror på biocidernas effektivitet, eller på steg i själva testmetoden som skulle kunna påverka resultatet.

Som exempel kan nämnas att de flesta testmetoder, inklusive EN-standarderna och Validex™, omfattar ett steg med inokulering av organismer på en yta som sedan torkas innan biocider appliceras. Att förstå effekterna av detta torkningssteg är avgörande för att säkerställa att tillräckligt mycket livskraftiga organismer finns kvar på testytan för att påvisa önskad log-reduktion men även för att säkerställa att organismerna inte dödas enbart av denna process i stället för av desinfektionsmedlet som sedan appliceras.

Nivån av startinokulat och torkningsförhållandena har utvärderats och utvecklats för Validex™ för att säkerställa att ett giltigt och upprepningsbart test kan uppnås. Ytterligare testvaliditet kommer att omfatta bedömning av ett neutraliseringsmedel som kan stoppa biocideffekten efter den validerade kontakttiden utan att orsaka någon toxisk effekt på testorganismen – alla dessa överväganden har gjorts under utvecklingen av Validex™.

Tack vare en kombination av studier med både icke-mekaniska åtgärder och mekaniska åtgärder (torkning) tillhandahåller Validex™-programmet en omfattande datauppsättning med ett stort antal vanliga renrumsytor och mikrobiologiska flora som sammanfattas i figur 1.0.


Ecolab Validex™ Program: 1. Select customer specific surfaces (Lists surfaces). 2. Select customer relevant organisms (lists organisms) 3. Validate method repeatability and robustness.

Figur 1.0: Testpanel för stegen i Validex™-programmet: 1) Välja ytor 2) Välja organismer 3) Validera metodens upprepningsbarhet och robusthet.


 

Genom att använda det tillgängliga Validex™-programmet kan Ecolabs kunder avsevärt minska valideringabördan vad gäller resurser, tid och kostnader.

Validex™-programmet tillhandahåller effektivitetsdata mot ett stort antal standardstamorganismer, vilket gör det möjligt för slutanvändare att minska behovet av att testa dessa organismer själva och därmed prioritera validering mot sina egna isolat. Slutanvändare kan använda Validex™-data som en del av sitt eget valideringspaket utan att de behöver bekymra sig om opartiskhet eftersom alla data genereras av ett oberoende laboratorium som har en särskild ISO 17025-ackreditering för testning av effektiviteten hos desinfektionsmedel. Stödjande laboratoriecertifiering utfärdas i datapaketet.

Ecolabs globala tekniska team kan stötta slutanvändarna med utformningen och genomförandet av eventuella ytterligare testkrav för effektivitetsstudier av desinfektionsmedel, till exempel val av tillämpliga renrumsmaterial och val av lämpliga mikroorganismer som ska testas på varje yta.

Kontakta din lokala Ecolab-kontoansvarige för mer information om programmet.

Validex™ Methodology

Validex™-programmet

Metodik, data och expertis som underlättar valideringsprocessen för desinfektionsmedel.

Omfattar nu även bedömning av våtservetter för ytor.


Referenser

  1. Aseptic Processing Guidance for Industry Sterile Drug Products Produced by Aseptic Processing – Current Good Manufacturing Practice från USA:s livsmedelsverk (FDA, Food and Drug Administration) från september 2004. Sterile Drug Products Produced by Aseptic Processing – Current Good Manufacturing Practice | FDA
  2. Eudralex volym IV., bilaga 1 Tillverkning av sterila medicintekniska produkter, EU:s riktlinjer för god tillverkningssed för humanläkemedel och veterinärmedicinska läkemedel, 2022: https://health.ec.europa.eu/document/download/e05af55b-38e9-42bf-8495- 194bbf0b9262_en
  3. EN 13697:2023 Kemiska desinfektionsmedel och antiseptiska medel – Kvantitativt test av icke-porösa ytor för utvärdering av bakteriedödande och/eller svampdödande effekt hos kemiska desinfektionsmedel som används i livsmedels-, industri-, hem- och institutionsmiljöer. Provningsmetod och krav utan mekaniska åtgärder (fas 2, steg 2): https://knowledge.bsigroup.com/products/chemical-disinfectants-and-antisepticsquantitative- non-porous-surface-test-for-the-evaluation-of-bactericidal-and-yeasticidaland- or-fungicidal-activity-of-chemical-disinfectants-used-in-food-industrial-domesticand- institutional-areas?version=tracked
  4. USP <1072> Desinfektionsmedel och antiseptiska medel, Förenta staternas farmakopé, 2013: https://online.uspnf.com/uspnf/document/1_GUID-8DF22C37-97ED-452D-AF5B- 52BF4975FA22_1_en-US
  5. Cleanroom Technology, atrikeln ”Call for a global disinfectant standard”, november 2019. https://cleanroomtechnology.com/news/article_page/Call_for_a_global_disinfectant_st andard/159568
  6. SS-EN 16615:2015 Kemiska desinfektionsmedel och antiseptiska medel. Kvantitativ testmetod för utvärdering av bakteriedödande och jästdödande aktivitet på icke-porösa ytor med mekaniska åtgärder med hjälp av torkdukar inom hälso- och sjukvården (4-fältstest). Testmetod och krav (fas 2, steg 2), CEN 2015: https://knowledge.bsigroup.com/products/chemical-disinfectants-and-antisepticsquantitative- test-method-for-the-evaluation-of-bactericidal-and-yeasticidal-activity-onnon- porous-surfaces-with-mechanical-action-employing-wipes-in-the-medical-area-4- field-test-test-method-and?version=standard
  7. Echas tekniska överenskommelse för biocider v2.2 https://echa.europa.eu/guidancedocuments/ guidance-on-biocides-legislation
Ecolab Life Sciences. For Life Sciences. For Life.
Mer om Life Sciences

Relaterade Life Sciences-artiklar